donderdag 27 maart 2014

Bruinvissen; niet altijd makkelijk te zien....

Op 23 maart ging Delta Safari weer twee keer het water op om bruinvissen te zoeken in de Voordelta. In de ochtend en middag werd vanuit Stellendam een vaartocht gemaakt met de Sirius. Op beide tochten werden bruinvissen gezien. Maar 's middags een stuk beter dan in de ochtend...

Bruinvis in de Voordelta (foto: Ernst Schrijver)

De ochtendtocht begon nog met een hagelbuitje, maar gelukkig klaarde het daarna snel op. Het eerste zeezoogdier dat werd gespot was geen bruinvis, maar een actief zwemmende gewone zeehond. Tussen de meeuwen werden deze keer een paar bijzondere exemplaren gezien; dwergmeeuwen in groepjes van 2 tot 4 stuks.
De bruinvissen lieten wat langer op zich wachten. En toen ze uiteindelijk werden gezien, was het niet echt makkelijk. Beide exemplaren kwamen maar een paar keer boven en werden door veel deelnemers aan boord gemist. 
Op de terugweg naar Stellendam was het inmiddels laag water geworden. Op de zandbank werden de eerste rustende zeehonden gezien.


Sirius vaart uit voor de tweede tocht (foto: Ernst Schrijver)

De middagtocht begon gelijk in de zon. De volle boot stoomde weer op richting zee. De eerste bruinvis werd weer alleen door gids Eva en een paar mensen vlakbij haar gezien. Zou het er dan niet inzitten vandaag?
Maar toen klonk er opeens gejoel van de voorkant van het schip. Een bruinvis liet zich een paar keer zien vlak voor de boeg. Door het zonlicht was hij zelfs onder water zwemmend goed te zien geweest. Schipper Bob stopte motor en draaide de Sirius voorzichtig in de golven. Nu werd de bruinvis naast het schip gezien door bijna iedereen aan boord. En hij was niet alleen; twee rugvinnen rolde een paar keer mooi door de golven. Meer dan vijf minuten lieten de bruinvissen zich regelmatig zien rondom het schip. Eindelijk!
Later in de middag herhaalde het tafereel zich; weer werd een bruinvis gezien, die meerdere minuten in de buurt van de boot bleef opduiken. En ook deze was niet alleen. Deze keer niet netjes bij elkaar, maar op 100 meter afstand van elkaar. De teller voor de middagtocht kwam daarmee op vijf bruinvissen. 
Ook in de middag kwamen we weer dwergmeeuwen tegen. Deze keer een mooi groepje van 14 stuks.


Bruinvis (foto: Ernst Schrijver)

Sinds het begin van de Bruinvissentochten houden we bij waar we de dieren tegenkomen. Opvallend vandaag was dat we alle bruinvissen tegen kwamen op plekken waar het 7 meter diep was. We zullen binnenkort eens terugkijken naar de voorgaande jaren, om te kijken of dat toen ook zo was.


(foto; Marta Demarteau)