dinsdag 8 oktober 2013

Voorbereiden 2014, best leuk!

Het lijkt misschien een beetje stil op het weblog van Delta Safari. Maar achter de schermen zijn we druk bezig met het voorbereiden van het nieuwe jaar. En dat is niet alleen maar vervelend en saai. Want in de afgelopen weken staken we onder andere nog een keer de Golf van Biskaje over. En binnenkort staat nog een bezoekje aan Noord-Engeland gepland om daar een aantal locaties te bezoeken. Best leuk, dat voorbereiden.


Groep grote pijlstormvogels in de Golf van Biskaje

De september-trip over de Golf van Biskaje was vooral bedoeld om de waarnemingsmogelijkheden te vergelijken met die in het begin van de zomer. In juli deden we de oversteek ook al twee keer (zie verslag). Het zal duidelijk zijn dat de kans op goed weer in juli vele malen beter is. We kregen deze septembertrip dan ook gelijk te maken met stevige golven en grijze luchten. We kunnen daardoor wel uit eigen ervaring vertellen dat het schip de Pont Aven, een prettig schip is om mee te varen. Want ook bij golven van 3 meter, ligt ze mooi stabiel in de golven. 
Door het grijze weer en de golfslag was het aanbod van dolfijnen en walvissen niet veel beter dan in juli. Maar dat dat per week kan verschillen blijkt uit de verslagen van de Britse organisatie ORCA. De trip die wij mee maakte kan je hier vinden. Het verslag van een week later staat hier (klikken). Die laatste trip was door de gladde zee, misschien wel een van de beste trips van ORCA ooit. In potentie is september dus zeker een betere maand dan juli om zeezoogdieren te spotten in de Golf van Biskaje.

Weer veel gestreepte dolfijnen (foto: Glenn Overington)

En dan de vogels! Het is logisch dat je in september meer kans hebt op mooie zeevogel waarnemingen. En hoewel de aantallen nog niet eens heel hoog waren, waren de soorten wel prachtig! We wisten, gezamenlijk, zes soorten pijlstormvogels te spotten. Eva kreeg alleen de kleine pijl voor de kijker, Marko alleen de Kuhls'. En samen werden de noordse, de grauwe, de vale en grote pijlstormvogel gespot. Op de heenweg naar Santander zagen we, op aanwijzing van de Britse natuurfotograaf David Tipling, al een eenzame grote pijlstromvogel langs het raam van het restaurant vliegen. Maar op dag twee kwam de klapper op pijlstormvogelgebied; iets ten Zuiden van Bretagne vloog een groep 'pijlen' op van het wateroppervlak. Het bleek een groep van wel dertig grote pijlen, aangevuld met een paar grauwe pijlstormvogels. Verder werden onder andere stormvogeltjes, grote en kleine jagers en veel jan-van-genten rond de boot gezien.
Een ander vogelmoment wat niet mag missen in dit verslag is een grote jager die een koekje van eigen deeg kreeg. Bij het naderen van Santander werd door de gidsen van ORCA al uitgekeken naar een slechtvalk die al een paar keer was gespot op een rots in de baai van Santander. Bij het passeren van de rots vloog een grote jager nietsvermoedend voorlangs. En toen ontvouwde zich een mooi schouwspel. De slechtvalk dook op en zette de achtervolging in op de grote jager. Dat was even wennen voor deze jager....


Slechtvalk jaagt jager op! (foto: Glenn Overington)

De conclusie was na de trip snel getrokken. Behalve het weer, wijst alles er verder op dat september voor Delta Safari de beste tijd is om in 2014 een trip naar de Golf van Biskaje te organiseren. We hebben ook al een datum; Zaterdag 20 september tot en met vrijdag 26 september 2014. Aan de invulling van de reis wordt nu gewerkt. Details en prijs volgen later.

Ook voor de trips naar de papegaaiduikers op de Farne-eilanden zijn al data bekend. De weekendtrips vertrekken op vrijdag 30 mei en zaterdag 7 juni (Pinksteren). En in 2014 gaan we ook een vijfdaagse trip naar de Farnes organiseren (van 11 tot en met 15 juni). Hiervoor worden de laatste details in november besproken in Noord Engeland. Daarna volgen ook hiervan de invulling en de prijzen op onze website.

Tijdens het bezoek aan Engeland van een paar weken terug bezochten we onder andere ook nog het RSPB natuurreservaat van Arne. Net als bij onze edelherten, is ook bij de Sika-herten de bronsttijd aangebroken. Bij toeval stuitten we op de plek waar de uitheemse herten zich in de avondschemer verzamelden voor de bronst. Daarom als toegift nog een paar foto's van deze, oorspronkelijk Japanse, herten;