Afgelopen maandag werd er tijdens de middag Safari in de Voordelta door een paar deelnemers een bijzondere rugvin gezien. Ze vonden hem niet op de vin van een bruinvis lijken. Maar wat dan wel?
We hebben na de tocht de mensen die de vin hadden gezien, gevraagd om hem te omschrijven. Zo'n vijf mensen vertellen ongeveer hetzelfde verhaal; de zwarte vin kwam omhoog uit het water, was maar heel even te zien en verdween toen weer. Van het lichaam heeft niemand iets gezien. De spotters denken dat de vin hoger was dan die van een bruinvis en had meer een hoge punt dan de stompe driehoek van de bruinvis.
Een deelnemer omschreef het heel mooi; "het leek op de doorn van een roos". Als je dat zo hoort denk je al gauw aan een dolfijn. De vinnen van tuimelaars en witsnuitdolfijnen kan je op die manier omschrijven. Maar omdat niemand het lijf heeft gezien, is het onmogelijk om aan te geven welke dolfijnsoort het was. Aan de kleurvlakken op zijn rug kan je de verschillende soorten wel uit elkaar houden, maar dat was in dit geval niet mogelijk.
Maar tegenover de deelnemers die zeker weten een 'afwijkende' rugvin te hebben gezien, zijn er ook een paar mensen die de rugvin gezien hebben en denken dat het gewoon om een bruinvis ging. We zullen het helaas nooit weten.....
In de annalen zullen we bijschrijven: "op de middagtocht van 4 april is mogelijk de vin van een dolfijn gezien". Mooier kunnen we het niet maken. Maar het maakt het voor de volgende tocht wel weer spannender; je kan van alles tegenkomen!
Kijk op de pagina van natuurinformatie.nl voor de meest opvallende verschillen tussen een bruinvis en een dolfijn.
Update 6 april: 'Onze' opmerkelijke rugvin was niet het enige dolfijnachtige dat de afgelopen week opdook voor de Nederlandse kust! Op woensdag 3 april werden vanaf de kust van Breskens 2 tuimelaars gemeld in de monding van de Westerschelde. Kijk hier voor details.
En vandaag, 6 april, zag Noel Aarts vanaf de trektelpost bij Katwijk een gewone dolfijn in de Noordzee. Kijk op waarneming.nl voor deze waarneming.