dinsdag 30 augustus 2011

Dode walvis in Rotterdamse haven

Vanmiddag is een dode walvis op de boeg een containerschip de Rotterdamse haven binnen gevaren. Nadat het schip is afgemeerd bij de ECT in de Amazonehaven, is het dier los gekomen van de boeg. Het dier wordt later vanavond geborgen en woensdag onderzocht door medewerkers van Naturalis. Op basis van de eerste foto's lijkt het om een vinvis te gaan.


Het is niet de eerste keer dat een dode walvis in de Rotterdamse haven terecht komt. Op 7 mei 1972 werd volgens walvisstrandingen.nl een dode en zwaar gehavende noordse vinvis in de Margriethaven aangetroffen. Het is niet bekend hoe deze walvis in de haven terecht is gekomen.


Update: Uit het onderzoek van Naturalis is vast komen te staan dat het gaat om een gewone vinvis van minimaal 13 meter lengte. Ook is vast komen te staan dat het om een mannetje gaat. Het dier is al vier tot vijf dagen dood, waardoor het vermoedelijk in de Atlantische Oceaan bij Portugal of Spanje op de boeg terecht is gekomen. Omdat het dier een grote onderhuidse bloeduitstorting heeft, is het vermoeden dat het nog leefde toen het op de boeg terecht kwam.