zondag 5 januari 2014

Vooruitblik 2014

De eerste dagen van het nieuwe jaar zitten er al weer op. Hoogste tijd om even vooruit te kijken naar de activiteiten die Delta Safari dit jaar op de rol heeft staan. Van Bruinvissen Safari's dicht bij huis, tot een 7-daagse trip naar de Golf van Biskaje. Allemaal met het doel om zeevogels, dolfijnen en walvissen te spotten. 


Deelnemers Delta Safari-trip op de Farne eilanden in 2013

Net als voorgaande jaren beginnen we het jaar met Bruinvissen Safari's in de Voordelta. Inmiddels weten we dat maart de beste maand is om ze dicht bij de kust te zien. Het kan nog koud zijn, maar als we net zoveel bruinvissen als vorig jaar gaan zien, tekenen we ervoor. 8 en 23 maart zijn de dagen die we varen vanuit Stellendam.

Ook staan in de zomervakantie weer een aantal Sunset Safari's gepland in diezelfde Voordelta. Avondtochten vanuit Stellendam met het schip de Sirius. Dit jaar zit er ook een speciale bij. Op de avond dat er op het Ouddorpse strand het jaarlijkse vuurwerk wordt afgestoken, vertrekken we later en blijven tot na het vuurwerk voor de kust liggen. De datum is nog niet 100% zeker, maar waarschijnlijk gaat dit op 9 augustus gebeuren.

Het jaar zou niet compleet zijn als we na de zomer niet een paar lange tochten maken om op zoek te gaan naar bijzondere zeevogels. Helaas ging onze 24-uurstocht vorig jaar niet door vanwege het stormachtige weer. En dat terwijl we zulke mooie plannen hadden om op zoek te gaan naar het stormvogeltje. Daarom gaan we het dit jaar opnieuw proberen! Op 13 en 14 september varen we uit naar de Bruine Bank. 
En ook gaan we weer twee dagtochten maken vanuit Neeltje Jans; op 19 oktober en een datum in november (volgt). De zeevogeltochten op de Zuidelijke Noordzee hebben zich inmiddels wel bewezen; twee jaar achter elkaar werden er pijlstromvogels gezien. In 2012 grauwe pijlen en vorig jaar een vale pijl. Maar zo'n middelste jager die bijna een uur om de boot cirkelde, worden we ook nog steeds heel blij van! We zijn benieuwd welke vogel in 2014 de show gaat stelen....

Chummen tijdens de zeevogeltocht in 2013 (foto: Koen Selleslagh)

Sinds een paar jaar organiseert Delta Safari ook trips naar het buitenland. Ooit begonnen met een weekendtrip naar de Farne eilanden, is dit inmiddels een vast onderdeel van ons jaarprogramma. Op 30 mei en in het pinksterweekend (7 juni) staan weer twee van deze trips gepland, om de broedende papegaaiduikers te bezoeken.
Omdat er ook steeds meer deelnemers van voorgaande jaren een keer wat langer in Noord Engeland willen blijven, maken we dit jaar voor het eerst ook een langere trip. Vijf dagen onderweg, waarvan we er drie in Seahouses en omgeving zullen zijn. Naast de Farne eilanden bezoeken we dan ook Holy Island en het Schotse Abb's Head. Twee locaties, waar zowel op cultuur- als natuurgebied van alles te zien is. Vertrek van deze vijfdaagse trip is op 11 juni.

Het hotel in de haven van Seahouses waar we overnachten, 
in de haven ligt de excursieboot 'Serenity II'.

In het najaar gaan we nog een keer terug naar Seahouses. Eind oktober worden de jonge grijze zeehonden geboren en als alles meezit kunnen we in oktober 2014 aan land op Farnes om ze van dichtbij te bekijken. Om de kans op een geslaagde excursie te vergroten, blijven we twee dagen in Seahouses tijdens de najaarstrip. In 2013, tijdens een voorbereidingsreis, konden we nog niet landen, maar doken er wel twee gewone dolfijnen op bij de boeg van de excursieboot. Ook leuk!

Onze langste reis van 2014 gaat eind september naar de Golf van Biskaje. Maar dat wordt dan ook gelijk een bijzondere; door de reis slim te plannen, zijn we 7 van de 7 dagen ergens op zee te vinden. We beginnen al door te vertrekken met de dagboot uit Hoek van Holland. In september zijn er op de Noordzee vaak al bijzondere zeevogels te spotten. De tweede dag rijden we dwars door Engeland naar Plymouth, waarvandaan de luxe veerboot over de Golf van Biskaje vertrekt. In totaal blijven we vier nachten aan boord, waarbij we vier keer de Golf oversteken. Onderweg gaan we zeker walvissen, dolfijnen en zeevogels tegenkomen. Alleen welke en hoeveel blijft de vraag, maar september is traditioneel de beste maand om walvissen te spotten.
In 2013 maakten we de trip voor het eerst met een kleine groep en zagen in juli meer dan 500 dolfijnen. In september waren we weer aan boord te vinden en zagen toen in twee dagen tijd zes verschillende soorten pijlstormvogels! En ook de bijzondere spitssnuitdolfijn van Cuvier werd gespot tijdens de overtocht in juli. 
We hebben er nu al weer zin in.

Gestreepte dolfijn vanaf de veerboot in de Golf van Biskaje in 2013 
(foto: Wesley Overman)

Informatie over alle tochten is te vinden op onze website; www.deltasafari.nl En je kan je vragen stellen op info@deltasafari.nl Daar zijn voor de buitenlandse reizen ook de aanmeldformulieren en reisbeschrijvingen op te vragen.
De aanmeldingen voor de verschillende trips druppelen inmiddels binnen. Nog nergens hebben we het minimaal aantal deelnemers bereikt, maar dat gaat niet lang meer duren! Via twitter en de website houden we iedereen op de hoogte van de voortgang.

Hopelijk tot ziens. Op zee, natuurlijk!