zondag 10 juni 2012

Zeehondentelling Zuid-West Delta

Vandaag heeft Delta Safari meegedaan aan de eerste zeehondentelling van 2012 in het Deltagebied. In totaal werden 512 dieren geteld. Maar op sommige plekken waren de groepen zo dicht op elkaar gepakt, dat tellen bijna niet mogelijk was. Kijk voor het volledige overzicht op zeezoogdieren.org.
Net als vorig jaar heeft Delta Safari het stuk van Rotterdam tot Stellendam voor haar rekening genomen. Op het strandje van het Kleine Beereiland in het Rotterdamse havengebied werden vandaag geen zeehonden gezien. Op de Hinderplaten werden in totaal 72 dieren geteld. Twee groepen op de meest Noordelijke plaat; van 30 en 12 dieren. En nog een groep van 30 dieren op de Zuidelijke plaat.


groep 1.....

.... en groep 2.

Sinds kort is de weg langs de Slufter op de Tweede Maasvlakte weer open. Vandaag hebben we gelijk even gebruikt om te kijken hoe het uitzicht op de Hinderplaten is vanaf deze weg. En die is geweldig! De zeehonden op de dichtstbijzijnde platen zijn goed te zien met de verrekijker. Helaas ligt een deel van de groep verscholen achter de plaat, waardoor het uitkijkpunt voor de telling niet optimaal is. Mede omdat de groep aan de zuidkant van ons telgebied helemaal niet te tellen is hiervandaan. Maar om gewoon een keer naar de zandplaten en de zeehonden te kijken is het een mooi plekje.
Daarom ook nog maar even een mooie wandeling door het Voornes Duin gemaakt om de zeehonden vanaf de Groene Punt te tellen. Hiervandaan waren de groepen redelijk te tellen. Uiteindelijk kwamen we op minimaal 72 dieren in ons telgebied. De soort is moeilijk te onderscheiden, maar aan de kleuren en het formaat te zien, waren de gewone zeehonden in de meerderheid.
Tijdens het tellen op de Groene Punt werden we overigens goed in de gaten gehouden door een stormmeeuwtje: