vrijdag 4 november 2011

Het kan niet op

Na de potvis van gisteren, werd vandaag opnieuw een bijzondere waarneming van zeezoogdieren gedaan voor de Zuid-Hollandse kust. Op de site van Dutch Birding meldt Remco Hofland dat hij vandaag 2 tot 5 gewone dolfijnen heeft gezien bij het Zuidelijke Havenhoofd van Scheveningen.


De dolfijnen zouden ruim twintig minuten in de buurt van het Havenhoofd gezwommen hebben. Ze sprongen regelmatig uit het water. Na 16:40 uur zijn de dieren weggezwommen, nadat een bootje achter de dolfijnen langsvoer.
Eerder dit jaar spoelde een jonge gewone dolfijn aan op de kust van Oostvoorne. Dit dier is opgevangen door SOS Dolfijn maar overleed een paar uur nadat het in de opvang was opgenomen. Zie bericht op zeezoogdieren.nl.


Update 7 nov: Ook buiten de Delta zijn de afgelopen week dolfijnen gespot in de Noordzee. Op 29 oktober blijkt door twee onafhankelijke waarnemers een groep van meer dan 50 dolfijnen te zijn gezien voor de kust van Oostende (B). Bron; zeezoogdierendatabank BMM.
Op zaterdag 5 november is een dolfijn gezien bij IJmuiden. Waarnemer Ruben Fijn meldt op waarneming.nl dat hij een dolfijn zag; "driemaal springend boven water. Tot aan de staartaanzet boven water". 
Bij beide waarnemingen is het niet gelukt het soort dolfijn vast te stellen.