zaterdag 26 januari 2013

Vorst drijft zeehonden naar Hoek van Holland

De afgelopen dagen werden er voor de Zuid-Hollandse kust opvallend meer zeehonden gezien dan normaal. Vooral de groep bij Hoek van Holland trok de aandacht. Duikt er normaal wel eens ééntje op dicht bij het Hoekse strand, nu zwemmen er wel veertig tegelijk rond. Veel mensen vragen zich af waar deze dieren opeens vandaan komen. Het antwoord is eigenlijk heel simpel; door de ijsvorming in de Waddenzee zoekt een deel van de populatie een plek waar ze geen last hebben van het oprukkende ijs. De afgelopen dagen werden dan ook op veel plaatsen langs de Noord- en Zuid-Hollandse kust meer zeehonden gezien dan normaal.

Op you-tube staat een mooi filmpje van filmer Kees Torn, waarin de tijdelijke zeehonden-populatie van Hoek van Holland goed in beeld is:






zondag 13 januari 2013

Bultruggen én dolfijnen bij Egmond

Het kan niet op; na de eerder gemelde bultruggen, werden er dit weekend ook een aantal dolfijnen gespot voor de kust van Egmond. En volgens sommige waarnemers zouden die bultruggen zelfs met zijn drieën zijn. De mensen die de dieren zaterdagochtend zagen vertelden dat de bultruggen werden gezien in een gebied waar veel bruinvissen, zeehonden, meeuwen en dus ook dolfijnen tegelijk werden gezien. Daar moet wel heel veel voedsel in het water zitten!

Volgens een aantal waarnemers zou het bij de dolfijnen om tuimelaars gaan, maar helaas zijn er nog geen foto's of video's van opgedoken. Van de bultruggen zijn inmiddels wel een aantal filmpjes gemaakt. Eén van de video's is bijzonder omdat hij vanuit een vliegtuigje is gemaakt. 


Pieter de Groot Boersma kon zaterdag met een bootje mee de zee op en kon van zeer dichtbij een aantal opnames maken van één van de bultruggen. Kijk hier voor zijn uitleg. En hieronder naar het resultaat: