woensdag 16 november 2011

Dode potvis aangespoeld

Gisteren is bij het Duitse waddeneiland Pellworm een dode Potvis aangespoeld. Het gaat om een dier van 15 meter dat al enkele dagen dood is. Het is niet uit te sluiten dat het om hetzelfde dier gaat dat op 3 november is aangespoeld op de Hinderplaten bij Stellendam. Dat dier werd toen naar dieper water geleid door de KNRM, in samenwerking met de EHBZ Zuidwest en SOS Dolfijn. Zie het bericht hieronder van 3 november.
Foto's van het gisteren aangespoelde dier staan op de website van Der Spiegel.


Gelukkig is er ook goed nieuws over zeezoogdieren in de Noordzee te melden. Van de grote groep dolfijnen die op 29 oktober zijn gezien voor de kust van Oostende zijn op you-tube beelden opgedoken. Volgens de maker van de beelden gaat het om witsnuitdolfijnen. Op de beelden is te zien dat het om een groep van enkele tientallen dieren gaat;



woensdag 9 november 2011

Middagje Scheveningen

Vandaag ben ik rond de middag even een paar uur op het Zuiderhavenhoofd in Scheveningen geweest. Met de dolfijnwaarnemingen van afgelopen week in het achterhoofd en een vlakke zee in het vooruitzicht was immers van alles mogelijk.


De zeezoogdieren stelden niet teleur. Al na 10 minuten dook er een grijze zeehond op aan de Zuidkant van het Havenhoofd. Regelmatig dobberde hij met zijn snuit omhoog in de rustige zee.



Niet veel later was er een vinnetje zichtbaar op grote afstand van het Havenhoofd. Gelukkig zwom de bruinvis langzaam mijn kant op, tot uiteindelijk op zo'n 200 meter afstand. En net zo plotseling als hij opdook, verdween hij ook weer in de grote grijze zee.


Na het eerste uur lieten de zeezoogdieren zich niet meer zien. Gelukkig waren er nog wel wat vogels te bewonderen. Onder andere zwarte zee-eenden, duikers, ganzen en een zeekoet lieten zich zien in of boven het water. En op het havenhoofd zelf scharrelden paarse strandlopers en steenlopers rond.

Steenloper doet zijn naam eer aan

Paarse strandloper

vrijdag 4 november 2011

Het kan niet op

Na de potvis van gisteren, werd vandaag opnieuw een bijzondere waarneming van zeezoogdieren gedaan voor de Zuid-Hollandse kust. Op de site van Dutch Birding meldt Remco Hofland dat hij vandaag 2 tot 5 gewone dolfijnen heeft gezien bij het Zuidelijke Havenhoofd van Scheveningen.


De dolfijnen zouden ruim twintig minuten in de buurt van het Havenhoofd gezwommen hebben. Ze sprongen regelmatig uit het water. Na 16:40 uur zijn de dieren weggezwommen, nadat een bootje achter de dolfijnen langsvoer.
Eerder dit jaar spoelde een jonge gewone dolfijn aan op de kust van Oostvoorne. Dit dier is opgevangen door SOS Dolfijn maar overleed een paar uur nadat het in de opvang was opgenomen. Zie bericht op zeezoogdieren.nl.


Update 7 nov: Ook buiten de Delta zijn de afgelopen week dolfijnen gespot in de Noordzee. Op 29 oktober blijkt door twee onafhankelijke waarnemers een groep van meer dan 50 dolfijnen te zijn gezien voor de kust van Oostende (B). Bron; zeezoogdierendatabank BMM.
Op zaterdag 5 november is een dolfijn gezien bij IJmuiden. Waarnemer Ruben Fijn meldt op waarneming.nl dat hij een dolfijn zag; "driemaal springend boven water. Tot aan de staartaanzet boven water". 
Bij beide waarnemingen is het niet gelukt het soort dolfijn vast te stellen.

donderdag 3 november 2011

Potvis in de problemen bij Hinderplaat

Sinds vanmiddag 12:00 uur is er een potvis in de problemen bij de Hinderplaat bij Stellendam. De potvis van 12 tot 14 meter lang leek vanmiddag de weg te zijn kwijt geraakt tussen de zandplaten. Het lukte niet meer om zelfstandig de open zee te bereiken.


Reddingsboot Antoinette van de KNRM probeert het dier met zachte drang naar open zee te geleiden. Er zijn mensen van de EHBZ  en SOS Dolfijn aan boord om dit te begeleiden. 
Het dier leek rond 17:00 uur zijn weg naar zee weer te hebben gevonden. 
Rond 18:00 uur meld de EHBZ dat het dier gered lijkt. Het dier is naar het Slijkgat geleid, waar het met hoge snelheid naar dieper water is gezwommen. Het dier is daarna niet meer gezien. Omdat het dier volgens de ooggetuigen een vermagerde indruk gaf, is het te hopen dat het dier de komende dagen niet opnieuw aanspoelt.


Potvis vast op de Hinderplaat. Foto: Albert Dijkstra (EHBZ)


Potvis vast op zandplaat (lange versie) door Albert Dijkstra - EHBZ


Potvis zwemt vrijheid tegemoet in het Slijkgat. Gefilmd door Albert Dijkstra - EHBZ

Links;
Meer foto's van Albert Dijkstra op zeezoogdieren.org
Ooggetuigeverslag op zeezoogdieren.org
Bericht op NOS.nl